Arabanızdaki fren balatalarını nasıl değiştirirsiniz, bunu tamircide yaptırmaktan çok daha ucuz bir seçenektir. Bu işlem çok zor değildir, bunu kendiniz de yapabilirsiniz. İşte adım adım fren balataları nasıl değiştirilir:
Fren Balatalarının Sökülmesi
1- Doğru fren balatalarını alın. Balatalar, herhangi bir otomobil parçası satan mağazada veya yetkili servislerde bulunabilir. Arabanızın marke model ve yılını belirtirseniz aracınıza uygun olacak fren balatalarını size gösterirler. Balatalarda fiyatlar oldukça değişken olabilir. Fakat fren balataları önemli olduğu için çok ucuza kaçmamanız arabanız ve sizin sağlığınız için önemlidir. Ayrıca, bazı kullanıcılar daha ucuz olan balataların pahalı olanlara göre daha çok ses yaptığını söylerler.
2- Aracın soğuduğundan emin olun. Aracınızı yeni durdurduysanız, balatalarınız ve kaliperleriniz oldukça sıcak olabilir. Yüksek sıcaklıklarda değişim ya da söküm işlemi yapabilirsiniz. Bu yüzden aracın soğudundan emin olun. Başlamadan önce bu parçalara dokunarak sıcaklıklarını anlayabilirsiniz.
3- Bijon somunlarını gevşetin. Aracın krikosu ile birlikte verilen bijon anahtarını kullanarak, tekerlekleri arabaya tutturan bijon somunlarını gevşetin.
Tüm lastikleri aynı anda gevşetmeyin. Genel olarak, arabanıza ve frenlerin ne kadar aşındığına bağlı olarak en az iki ön balatayı veya iki arka balatayı değiştireceksiniz. Yani ya önden ya da arkadan başlayın.
4- Aracı lastiği rahatça çıkarabilecek mesafeye kadar krikoyla kaldırın. Arabanızın altındaki krikonun doğru konumunu belirlemeniz önemlidir. Arabanın ileri veya geri kaymasını önlemek için diğer tekerleklerin arkasına birkaç takoz koyabilirsiniz.
- Araç şasisinin altına bir kriko sehpası yerleştirin. Krikoya tek başına güvenmeyin.
5- Tekerlekleri çıkarın. Araç kaldırıldığında bijon somunlarını gevşetmeyi ve çıkarmayı bitirin. Çıkarmak için tekerleği kendinize doğru düz bir şekilde çekin.
Jantlar alaşımlıysa ve saplamalar üzerindeyse, tekerleği yeniden takmadan önce saplamaları, saplama deliklerini, montaj yüzeyini ve alaşımlı jantın arka montaj yüzeyini bir tel fırça ile temizlemeli ve macun sürmelisiniz.
6- Kaliper cıvatalarını doğru boyutta lokma veya halka anahtar kullanarak çıkarın. Kaliper, fren rotoruna bir kelepçe gibi oturur ve görevi, hidrolik basınç kullanarak tekerleği yavaşlatmaktır. Fren balataları, aracı durana kadar yavaşlatmak için rotorlarla sürtünme yaratacaktır. Kumpaslar genellikle tek parçalı veya iki parçalı tasarımlarda gelir ve lastiğin dingile oturduğu saplama aks muhafazasının iç kısmında iki ila dört cıvata ile sabitlenir. Bu cıvatalara WD-40 veya PB Penetran Katalizör püskürtün ve bunların çıkarılmasına yardımcı olun.
- Kaliper basıncını kontrol edin. Hareketsiz bir arabanın kaliperi biraz ileri geri hareket etmelidir. Aksi takdirde, kaliper basınç altındadır ve cıvataları çıkardığınızda fırlayabilir. Vücudunuzu, gevşek olsa bile yolunun kenarında tutmak için kontrol ederken ekstra önlem alın.
- Kaliper montaj cıvataları ile montaj yüzeyi arasına takılmış şim veya performans rondelası olup olmadığını kontrol edin. Varsa, bunları çıkarın ve daha sonra değiştirmek için takip edin. Kaliperi fren balataları olmadan yeniden takmanız ve uygun şekilde değiştirmek için montaj yüzeyinden fren balatasına olan mesafeyi ölçmeniz gerekecektir.
7- Kaliperi küçük bir tel parçasıyla dikkatlice tekerleğe asın. Kaliper yine de fren hattına bağlı olacaktır, bu nedenle küçük bir tel askı veya başka bir hurda metal parçasıyla asın, böylece esnek fren hortumuna asılmaz ve basınç uygulamaz.
Balataların Değiştirilmesi
1- Eski balataları çıkarın. Her bir fren balatasının nasıl takıldığına dikkat edin. Genellikle metal klipslerle takılır veya klipslenirler. Her iki balatayı da çıkarın. Dışarı çıkmaları biraz güç gerektirebilir, bu nedenle onları çıkarırken kalipere veya fren hattına zarar vermemeye dikkat edin.
Fren rotorlarını eğrilme, ısı hasarı veya yüzeyde çatlaklar açısından inceleyin ve gerekirse değiştirin. Fren pabucu değiştirmeleri sırasında rotorların değiştirilmesi veya yeniden kaplanması tavsiye edilir.
2- Yeni balataları takın. Bu noktada, kayganlaştırıcıyı metal temas kenarlarına ve balataların arkasına yayabilirsiniz. Bu çok fazla gıcırtıyı önleyecektir. Ancak, fren balatalarının iç kısmına herhangi bir yağ sürmeyin. Bu malzemeye herhangi bir yağlayıcı temas ederse, fren sürtünme sağlamaz ve işe yaramaz. Yeni balataları tam olarak eskileri gibi takın.
3- Fren hidroliğini kontrol edin. Aracınızın fren hidroliği seviyesini kontrol edin ve gerekirse biraz ekleyin. Bittiğinde fren hidroliği haznesi kapağını değiştirin.
4- Pergeli değiştirin. Kaliperi, hiçbir şeye zarar vermemek için yavaşça rotorun üzerine kaydırın. Kaliperi yerinde tutan cıvataları değiştirin ve sıkın.
5- Tekerleği tekrar takınız. Tekerleği yerine kaydırın ve aracı indirmeden önce bijon somunlarının her birini elinizle sıkın.
6- Bijonları sıkınız. Araba yere geri döndüğünde, bijon somunlarını sıkın.
7- Aracı çalıştırın. Aracın boşta veya park halinde olduğundan emin olarak, yastığın doğru şekilde oturduğundan emin olmak için frenleri 15 ila 20 kez pompalayın. Eski sıvıyı temizlemek ve yeni sıvıyla değiştirmek için fren sıvısı seviyelerini tamamlayın veya fren bölümünün havasını alın.
8- Yeni fren balatalarınızı test edin. Sakin bir sokakta 8,0 km / sa’den fazla gitmeyin, normal şekilde fren yapın. Araç normal şekilde duruyor gibi görünüyorsa testi tekrarlayın ve 16 km / sa çıkın. Kademeli olarak (56 veya 64 km / sa) çıkarak birkaç kez daha tekrarlayın. Bu fren testleri, fren balatası kurulumunuzda herhangi bir sorun olmamasını sağlar, ana caddelerde sürüş sırasında size güven verir ve fren balatalarının yerine “oturmasına” yardımcı olur.
Sorunları dinleyin. Yeni balatalar biraz gıcırdama yapabilir, ancak bir gıcırtılı, metal üzerine metal sesi duymalısınız, muhtemelen fren balatalarını ters çevirmişsinizdir (yani, iç yüzey yanlış bir şekilde dışarı bakmaktadır). Bu derhal düzeltilmelidir.
Frenlerin Havasının Alınması
1- Fren ana silindirinin kapağını çıkarın. Fren sıvısı, havadan ve aracın mekanik aksamından kir ve diğer parçacıklarla kirlenecektir. Aynı zamanda havadaki nemi emerek kaynama noktasını tehlikeli bir şekilde düşürür. Balatalarınızı ve kaliperlerinizi değiştirmeden önce sistemden fren sıvısını boşaltmanız gerekecek, ancak bunu yapmadan önce (belki de tersine) sıvının tamamlandığından emin olmak isteyeceksiniz. Doldurma çizgisini kontrol edin ve gerekirse biraz ekleyin. Sistemin havasını alırken kapağı kapalı bırakın.
Sıvı eklemeniz gerekmesinin nedeni, sıvıyı kaliperlerden (hatta hapsolmuş sıvı) boşaltmanız ve ana silindirde hala sabit bir beslemeye ihtiyacınız olmasıdır.
2- Genel olarak, freni önce ana silindirden en uzakta boşaltmak istersiniz, bu nedenle bunu yapmadan önce kullanıcı el kitabına bakmanız gerekir. Tüm arabalar belirli bir sıraya göre farklılık gösterir. Kullanıcı el kitabına sahipf değilseniz, bir otomobil yedek parça mağazasına danışın.
3- Hava alma nipeline küçük bir plastik hortum takın. Havanın sisteme geri akmasını önlemek için şişeyi kaliperlerin üzerine asmalı veya tutmalısınız.
4- Birinin frenleri pompalamasını sağlayın. Motor kapalıyken, arkadaşınızın direnç deneyimleyene kadar sürekli olarak frenleri pompalamasını sağlayın. Direnç hissettiklerini bildirmek için size bağırmalılar, bu noktada hava alma vidasını hafifçe gevşetmeli ve freni aşağı tutmalarını söylemelisiniz.
- Sıvı bu noktada hortumdan şişeye veya tavaya akmalıdır. Arkadaşınızın ayağı yere değdiğinde hava alma vidasını tekrar vidalayın.
- Tüpte hava kabarcığı görmeyene kadar bu işlemi tekrarlayın.
5- Sistemi hava kabarcıkları için iki kez kontrol edin. Fren pedalına basmak ana silindirdeki sıvının gıcırdamasına neden oluyorsa, sistemde hala hava kabarcıkları vardır. Devam etmeden önce tekrar kanamaya başlayın.