Arabanın bujileri nasıl değiştirilir, motorunuzun performansını ve verimliliğini büyük ölçüde artırabilir. Ayrıca bujileri değiştirmek için servise gitmenize de gerek yoktur, bunu kendiniz de değiştirebilirsiniz. Önerilen buji değiştirme aralıkları, 50.000 km ile her 150.000 km arasındadır. Arabanızın kullanım kılavuzundaki önerileri de dikkate alarak bu km aralıklarında bujilerinizi değiştirebilirsiniz. Her şeyde olduğu gibi bujilerde de marka / model vardır. Değiştirirken model yükseltmek sorun değildir, ancak hiçbir zaman aracınızın üzerindeki bujiden daha düşük performansta ve kalitede bir buji kullanmayın. Bunu yapmak aracınızda performans düşüklüğüne sebep olacaktır ve motorda da arızalar çıkmasına sebep olacaktır.
Bujiler sürüş süresi içinde zamanla yıpranarak verimliliklerini azaltır değiştirmenin bir sebebi de budur. Buji değişimleri bazı araçlarda zor olabilir. Karşılaşacağınız en büyük zorluk, buji kablolarını veya ateşleme bobinlerini motorun içerisindeki bu parçalara erişebilirliğin zor olmasıdır. Bazı bujilere ulaşmak zor olabilir ve emme manifoldunun çıkarılması gerekebilir. Buji değişiminizi yapmadan önce aracınızın kullanım kılavuzuna bakmanız bu durumda size fikir sağlayacaktır.
Adım Adım Buji Değişimi
1-) Önce güvenlik
Aracınızı düz, kuru bir zemine park edin ve motorun soğuk olduğundan emin olun. Buji değişimi sırasında motorun içine herhangi bir şeyin düşmesini önlemek için motor alanını kir ve birikintilerden temizleyin. Ek olarak, akünün kutup başlarından negatif olanını sökün. Daha sonra akünün pozitif ve negatif kutup başlarının birbirlerine dokunmadığından ve tehlikeli bir kısa devreye neden olmadığından emin olun.
2-) Buji Telini Çıkarın
Kauçuk buji teli ucunu ve içindeki metal parçayı bujiden çıkarmanın biraz zor olduğunu görebilirsiniz. Lastik muhafazaya zarar vermemek için dikkatli olmalısınız. Fiş telinin bujiye “sıkıştığını” fark ederseniz, sökmeye yardımcı olması için buji tel pensesi kullanabilirsiniz. Bujiden bağın kopması için körüğün öne ve arkaya doğru bükülmesi gerekebilir. Bu işlemi dikkatli yapın. Kabloda hasar oluşursa, kendinizi kötü hissetmenize gerek yoktur. Bu işlemi gerçekleştirenler ustalar bile olsa ustaların da bir çoğu telde hasar olmadan o teli oradan çıkartamaz. Hasar meydana gelirse, teller değiştirilmelidir. Hasarlı bir kablonun yeniden takılması, teklemeye ve diğer ateşleme bileşenlerinde olası hasara neden olacaktır. Buji telleri beş ila yedi yıldır araçta takılı veya 150.000 km kullanıldıysa, değiştirilmesi şiddetle tavsiye edilir.
3-) Ateşleme Bobinini Çıkarın
Bobinler doğrudan buji ucuna takılır ve uzun bir kauçuk izolatör muhafazası kullanır. Elektrik konnektörünü ateşleme bobininden ayırarak çıkarma işlemini başlatın. Bağlantının kesilebilmesi için konnektörün serbest kalması için kilitleme tırnağına bastırın veya yukarı doğru çekin.
Kilitleme tırnağına basmaya yardımcı olması için küçük bir tornavida gerekebilir. Konnektör kapandığında, sabitleme cıvatasını çıkarın ve başlığı aralarındaki bağ kopana kadar yaklaşık çeyrek tur kadar ileri geri çevirin. Bu işlemi dikkatli yapın! Ateşleme bobininin sökülmesinde her zaman bir hasar riski vardır. Ateşleme bobinleri ve bunların izolatör kılıfları, içerisindeki yüksek voltaj iletken malzemeleri koruyan ve izole eden plastik ve kauçuktan yapılmıştır. Hasar, yüksek voltajın toprağa sızmasına (kısa devre yapmasına) neden olarak teklemeye ve diğer ateşleme bileşenlerinde olası hasara neden olur. Tıpkı buji telleri gibi, beş ila yedi yıldır araçta takılı veya 150.000 km kullanıldıysa, değiştirme şiddetle tavsiye edilir. Ateşleme bobini pabuçlarını motor yağı veya motor antifriz kirliliği var mı yok mu diye kontrol edin. Buji deliğinde biriken yağ genellikle bir valf kapağı borusu contasından kaynaklanır. Yeni bileşenlerin hasar görmesini önlemek için, özellikle ciddi ise bu sızıntılar önce onarılmalıdır.
4-) Bujiyi sökün
Motorun soğutulduğundan emin olun. Bujileri çıkarmak için bir buji soketi kullanın. Bu önerilen adımları izleyerek parçanın hasar görmesini önleyin. Sökme uygulamalarında, buji deliğine hava üfleyerek kalıntıları giderin. Sökme sırasında bujinin dişlerinde en küçük parçacıklar bile birikebilir ve silindir kapağı dişlerinde hasara neden olabilir. Bu meydana gelirse, silindir kapağındaki hasarlı dişleri eski haline getirin. Ardından, bujiyi saat yönünün tersine yaklaşık yarım tur gevşetin / döndürün ve bujinin tabanına / diş alanına küçük bir temizleme sıvısı püskürtün. Birkaç dakika emmesine izin verin. Bujiyi saat yönünün tersine çevirirken önemli bir direnç hissettiğinizi unutmayın. Dirençle karşılaşırsanız, bujiyi saat yönünde çevirin ve ileri geri dikkatlice çalıştırın. Eğer ki zorlanmanıza rağmen sökemiyorsanız, durmalı ve bir uzmandan yardım almalısınız. Hasarlı silindir kapağı dişlerinin onarımı, aracınıza bağlı olarak genellikle pahalı olabilir.
5-) Yeni Bujileri Takın
Yeni bujileri takmadan önce, her bir parça numarasının parça numarası ve kutu açıklamasıyla eşleştiğinden emin olun. Her yeni bujide hasar olup olmadığını kontrol edin. Dişlerin temiz ve düz olduğundan, elektrot ve ucun sağlam olduğundan ve fiş teli veya ateşleme bobini muhafazası için yalıtkanın çatlamadığından veya yontulmadığından emin olun. Bazı buji markaları boşluklu gelir ve yeniden boşluk bırakma gerektirmez. Bu bujiler için, ucun bükülmediğinden veya hasar görmediğinden emin olun. Diğer markalar ve fiş türleri için, motorunuzun fiş boşluğu özelliklerine uyduğundan emin olmak için boşluğu kontrol edin. Kutuyu kontrol edin. Her bir yeni bujiyi, çapraz diş açmamaya ve buji ile silindir kafası dişlerine zarar vermemeye dikkat ederek takın. Emin olun ve uygun miktarda torkla sıkın. Kullanıcı el kitabınızı veya buji kutusunu kontrol edin.
6-) Buji Tellerini ve Ateşleme Bobinlerini yeniden takın
Ateşleme bobini muhafazasına az miktarda gres uygulayın ve her bir ateşleme bobinini yeniden takın. Bobin tutma cıvatasını / cıvatalarını yeniden takın. Elektrik konnektörlerini yeniden takın. Bujilere erişim sağlamak için çıkarılan diğer tüm bileşenleri yeniden takın. Her şeyi taktığınızdan emin olun ve tüm aletlerinizi toplayarak ortalığı temizleyin. Artık motoru çalıştırabilirsiniz. İşe başlamadan önce akünün kutup başını söktüyseniz onu da yeniden takmayı unutmayın.
7-) Motoru Çalıştırın
Buji değişiminden sonra motoru çalıştırmak, çalışmanızın doğru olduğunu anlamanın en iyi yoludur. Not: Check Engine Işığınız açıksa, aracınızı bir ustaya götürebilir ve arızanın silinmesini sağlayabilirsiniz. Kontrol Motoru Işığı “yanıp sönüyorsa”, silindirde yanlış ateşleme vardır. Çalışmanızı yeniden kontrol etmeniz gerekir. Katalitik konvertör hasar görebileceğinden dolayı aracınızı uzun yol boyunca sürmeyin, kısa mesafedeki ustanıza gidin.